
علتهای معمول سقط مکرر عبارتند چیست و چرا بارداری به پایان نمیرسد؟
مهمترین دلایل سقط مکرر جنین عبارتند از مشکلات کروموزومی جنین، ناهنجاریهای ساختمانی رحم، مشکلات هورمونی، بیماریهای خود ایمنی، اختلالات همراه با افزایش انعقاد پذیری و عفونتها. البته عوامل کمتر شایعی چون مصرف بعضی داروها، مواجهه با سموم موجود در محیط زندگی، سیگار، کافئین، اختلالات جفت، عوامل مربوط به پدر و بیماری های زمینهای مادر (مثل بیماریهای قلبی، خونی و کلیوی) نیز در سقط مکرر موثر هستند. بنابراین، تشخیص و درمان سقط مکرر یک کار پیچیده و چندتخصصی است و نیاز به مشارکت و همفکری متخصصان زنان، اورولوژی، غدد، ایمونولوژی، ژنتیک و جنینشناسی دارد. باید توجه داشت که گاهی سقط مکرر دلایل سادهتری دارد. مثلاً در بسیاری از موارد به عواملی مثل کمکاری تیروئید، سندرم تخمدان پلیکیستیک و یا دیابت بهعنوان علل احتمالی سقط مکرر توجه نمیشود، در حالی که تشخیص هر یک از اینها با تستهای ساده امکانپذیر است و بیماران پس از درمان یا کنترل این مشکلات میتوانند بهراحتی یک بارداری موفقیتآمیز داشته باشند. پس در بیشتر بیماران با ۲ تا ۳ بار سقط پیاپی باید ارزیابیهای لازم صورت گیرد. برای ارزیابی سقط مکرر، علاوه بر گرفتن شرح حال و انجام معاینه بالینی، از آزمونهای زیر استفاده میشود : بررسی کروموزوم والدین ، بررسی آنتی کوآگولان لوپوسی و آنتی کاردیولیپین ، ارزیابی حفره رحم با روش تصویربرداری از رحم و لولههای رحم ، بررسی کروموزومی محصول حاملگی ، انجام تست های Toxo plasmosis, Rubella, Cytomegalovirus , Herpes Simplex Virus type II Listeria .
بیماریهای عفونی که برای مادران باردار خطرناک است :
عفونتهای توکسوپلاسموز (انگل گربهای) ، ویروسهای سرخجه ، سرخک ، سیتومگال و تبخال میتوانند منجر به سقط منفرد شوند ، اما دخالت این عوامل در سقط مکرر مطرح نیست اما عفونتهایی مانند تب مالت و مالاریا میتوانند موجب سقط مکرر شوند.
از دلایل مختلف سقط میتوان به :
مشکل انعقادی مادر
یکی از علل مهم سقط مکرر، افزایش انعقادپذیری خون مادر است. به این معنی که خون مادر ، بیشتر از حد طبیعی ، استعداد لخته شدن دارد و این حالت در حاملگی باعث ایجاد لختههای ریز در جفت و رگهایی که به رحم خونرسانی میکنند ، میشود. درصورتی که چنین اختلالی در مادر تشخیص داده شود در زمان بارداری باید از داروهای ضد انعقاد خون استفاده شود تا خطر سقط کاهش یابد.
مشکل تنبلی تخمدان
یکی دیگر از عوامل خطر سقط مکرر ، ابتلا به بیماری تخمدان پلی کیستیک یا تنبلی تخمدان است. در این بیماری نیز به علت تغییر محیط شیمیایی (متابولیک) بدن ، سقط جنین اتفاق میافتد وحتما باید قبل از حاملگی بعدی این مشکلات متابولیک اصلاح شوند.
تهدید پروژسترونی
یکی دیگر از مشکلاتی که میتواند منجر به سقط شود کمبود هورمون پروژسترون ابتدای بارداری است که به علت کیفیت پایین تخمک ایجاد میشود. به همین دلیل در بیمارانی که شک به کمبود پروژسترون وجود دارد حتما با شروع بارداری وپس از اطمینان از این که حاملگی داخل رحمی است از ترکیبات پروژسترونی برای پیشگیری از سقط استفاده میشود.
سقط و کم کاری تیروئید
بررسی هورمونی به دنبال سقط مکرر با هدف کشف برخی بیماریهای هورمونی ازجمله کم کاری تیروئید انجام میشود. کمکاری تیروئید، هم به دلیل ایجاد اختلال در تخمکگذاری میتواند باعث ناباروری شود وهم میتواند در صورت حاملگی، سبب سقط جنین شود.