دکتر مینا عطایی ، متخصص زنان و زایمان دانشگاه علوم پزشکی البرز در مورد سقط مکرر گفت عوامل متعددی در بروز سقط مکرر نقش دارند، گاهی مشکل و ناهنجاری رحمی عامل سقط جنین است. سیستم ایمنی مادر نیز نقش مهمی در سقط مکرر دارد.اختلالهای هورمونی، مانند دیابت و بیماری تیروئید نیز به سقط دامن میزند. مشکلات مربوط به لخته شدن خون مادر نیز یکی از علل سقط به شمار میرود در بررسی سقط مکرر پس از بررسی سابقه پزشکی، خانوادگی، جراحی و ژنتیکی والدین، معاینه کاملی انجام میشود. رحم و حفره رحمی (داخل رحم) غالباً بررسی میشود. روشهای متعددی برای معاینه حفره رحم وجود دارد که از آن جمله میتوان به سونوگرافی، سونوگرافی با تزریق سالین، هیستروسالپینگوگرافی یا عکس رنگی رحم، ام آر آی (تصویربرداری رزونانس مغناطیسی) و یا هیستروسکوپی (مشاهده داخل رحم) اشاره کرد. سونوگرافی غالباً نخستین آزمایش است که اطلاعاتی را درباره شکل رحم و وجود فیبروئید (فیبروم رحمی) در اختیار قرار میدهد.
یکی از آزمایشهای پرکاربرد آنالیز کاریوتایپ والدین است. به آرایش کروموزومی یاژنتیکی فرد کاریوتایپ گفته میشود. هدف از این آزمایش یافتن ناهنجاریهایی در والدین است که میتواند به نوزاد منتقل شود و به سقط منجر گردد. از آنجایی که اختلالهای کاریوتایپ بسیار نادر است..
در برخی از موارد سقط نتیجه ناهنجاریهای کرموزومی یا ژنتیکی است و به صورت تصادفی رخ میدهد. این ناهنجاری ممکن است از تخمک، اسپرم یا نطفه نشأت بگیرد. تقریباً ۱۲ تا ۱۵ درصد از بارداریهای تایید شدهی بالینی بهسقط جنین ختم میشود که مادر در بیشی از نیمی از این موارد حتی متوجه باردار بودن خود نبوده است. خطر سقط جنین با هر بار سقط افزایش مییابد، اما احتمال آن در کل زیر ۵۰ درصد است.
هر چه سن مادر بالاتر باشد، احتمال سقط جنین نیز بیشتر است؛ در توضیح علت رابطه سن مادر با سقط جنین گفته شده است که ناهنجاریهای کروموزومی به کیفیت پایین تخمک منجر میشود. مادر یا پدر گاهی دچار اختلالهای خفیف ژنتیکی هستند که این مشکل به نحو شدیدتری در جنین بروز مییابد و به سقط میانجامد.
وی تصریح کرد: در افرادی که دو بار و بیشتر تجربه سقط داشتهاند، آزمایش پنل ترومبوفیلی و کاریوتایپ خون توصیه می گردد.
وی ادامه داد :آزمایش عملکرد هورمونی، عملکرد تیروئید و آنتیبادیهای تیروئید بررسی و پرولاکتین، هورمون مسئول تولید شیر سینه،آزمایشهای ذخیره تخمدان نیز به منظور بررسی عملکرد تخمدان انجام میشود. آزمایش دیابت نیز در صورتی انجام میشود که مادر در معرض ابتلا یه این بیماری باشد یا نشانههایی از دیابت مشاهده شده باشد.
وی با بیان اینکه تا کنون علل بسیاری از موارد سقط ناشناخته می باشد، تصریح کرد برای نخستین بار در بیمارستان کمالی کرج، اتیولوژی ژنتیک سقط مکرر در غالب طرح پژوهشی جامع با متخصصین مرتبط تحت بررسی می باشد.